Programma

 

 

Programma 2018

 

Jongeren een veilige omgeving geven om zich in te ontwikkellen

Motiverend  onderwijs in een moderne school 

Gemeenschapscentrum ’t Gasthuis als draaischijf voor het culturele leven. 

Wijnegems erfgoed inventariseren en beschermen

De politie als luisterend oor aangevuld door een GAS-ambtenaar voor handhaving

Seniorenwerking verder uitbouwen

Appartementen op de invalswegen, verdichten ten bate van groen in de kern

Gezonde financiën met een evenwicht tussen investeren en besparen.

Inzetten op lokale economie

Sportaanbod voor iedereen

De Wijnegemse straten, fietspaden en voetpaden liggen er proper en goed bij. Het groen wordt goed onderhouden.  We promoten duurzaam bouwen en wonen.

We activeren alle Wijnegemnaren en houden evenementen laagdrempelig.

 

 

Inleiding

De voorbije jaren zat N-VA mee in het bestuur van Wijnegem. Er werd heel wat werk verricht. Sommige projecten werden afgerond (Marktplein, herinrichting bib, Masterplan De Werve Hoef,  …), maar enkele projecten staan nog aan het begin van uitvoering.

N-VA Wijnegem staat dus klaar met een boeiend programma waarin grotendeels de focus ligt op het afwerken van opgestarte projecten en enkele nieuwe klemtonen. Altijd met als doel veilig thuis te zijn in een welvarend Wijnegem.

De pijlers van het programma zijn:

 

Jongeren

 

  • Via een sterk verenigingsleven, een kwaliteitsvolle speelpleinwerking en sportkampen leren we jongeren competenties voor het leven aan. We stellen hiervoor het volgende voor:
  • We ondersteunen vrijwilligers en jeugdverenigingen dan ook maximaal door het ter beschikking stellen van infrastructuur (lokalen, opslagplaatsen, …). Zo willen we samen met de jeugdvereniging investeren in nieuwe jeugdlokalen op de site van de Leeuw.
  • We bieden jongeren die samen fuiven en andere festiviteiten willen organiseren ondersteuning aan in ons jeugdcentrum.
  • Wijnegem heeft geïnvesteerd in het hedendaagse jeugdcentrum “Ahoy”. Om dit centrum optimaal te laten renderen, willen we zoveel mogelijk de jeugdvereniging en sportverenigingen betrekken.
  • We willen een goedkoper dranktarief voor jeugd- en sportverenigingen . Zo stimuleren we de verenigingen om fuiven in de Fuifzaal te organiseren in plaats van in hun eigen lokalen (Zo dat daar dan weer minder overlast is voor de buurt.)
  • Het jeugdhuis moet meer gebruikt worden. Zo willen we voorwaarden koppelen aan Ahoy voor de uitbating van het jeugdhuis door dit te koppelen aan een gemeentelijke subsidie. De hoogte van de subsidie laten we afhangen van het aantal evenementen die ze organiseren.
  • We willen bij de jeugd gerelateerde beslissingen steeds de jeugdraad om advies vragen bij gemeentelijke beslissingen. Ook op andere beleidsdomeinen houden we rekening met onze jeugd.

 

 

 

Onderwijs

Op het vlak van onderwijs is er in de huidige bestuursperiode al aardig wat werk verzet. Het meest in het oog springend is de uitgewerkte totaalvisie voor een geïntegreerde nieuwe basisschool, waarvoor we vanuit de Vlaamse overheid subsidie mochten ontvangen. De bouw van de school geeft onze gemeente heel wat voordelen. Concreet denken we aan het volgende:  

 

  • Na de realisatie van de nieuwe school krijgt de gemeente er meteen comfortabele nieuwe sportinfrastructuur bij. Het is namelijk een grote meerwaarde dat de accommodatie van de nieuwe school eens de lesuren voorbij zijn ook kunnen gebruikt worden door de verenigingen van Wijnegem.
  • Maar naast het gezamenlijk gebruik van de sportinfrastructuur wil N-VA Wijnegem ook ijveren voor een netoverschrijdende samenwerking bij het organiseren van culturele en sportieve activiteiten. Een dergelijke samenwerking  werkt kostenbesparend voor de scholen en dus ook voor de ouders, aangezien dit weer een element is om de maximumfactuur onder controle te houden.
  • N-VA Wijnegem streeft naar een actief Nederlands taalbeleid.  Een goede taalkennis is immers noodzakelijk om het klasgebeuren vlot te laten verlopen.  We ondersteunen dan ook projecten die kleuters zo vroeg en zo vaak mogelijk naar school willen laten komen.
  • We pleiten voor een neutrale schoolomgeving waar de focus ligt op kennisoverdracht en zelfontplooiing.
  • Binnen het scholenoverleg zal N-VA Wijnegem nauw samenwerken met de directies en de oudercomités van de verschillende scholen, zodat er naast praktische ondersteuning ook begeleiding komt wanneer er disciplinaire maatregelingen moeten genomen worden tegenover leerlingen of ouders. 
  • In samenwerking met de lokale politie en alle Wijnegemse scholen wordt er actief gewerkt aan een verkeersveilige schoolomgeving. Wij ijveren voor een verbod op het aan- en afrijden van vrachtwagens in de schoolomgeving tijdens de begin- en eindtijden van de scholen.
  • Wijnegem telt veel innovatieve bedrijven op haar grondgebied. Het kan verrijkend zijn om de scholen de kans te geven om op stage of op bedrijfsbezoek te gaan in een Wijnegems bedrijf. Ook kunnen er educatieve projecten opgezet worden voor de nieuwe duurzame woonwijk De Werve Hoef aan de Merksemsebaan, waar ook een bioboerderij en enkele volkstuintjes zullen komen.
  • We blijven streven naar een intergemeentelijk zwembad zodat het schoolzwemmen in onze nabije omgeving gegarandeerd blijft .

 

 

 

 

Cultuur

Voor ons blijft ‘t Gasthuis en de bibliotheek de belangrijkste draaischijf van het culturele leven. Er is de voorbije jaren sterk ingezet in het uitbreiden van de capaciteit van ’t Gasthuis. Nu vindt N-VA het tijd om de kwaliteit te verbeteren. Hoe willen we dat doen?

  • Wie een zaal huurt, heeft recht op deskundige begeleiding van een technicus. De boeking moet correct verlopen met het nieuwe boekingssysteem en het aanwezige materiaal moet van hoogstaande kwaliteit zijn. De klantvriendelijkheid wordt met de open bib nog steeds gegarandeerd.
  • Achter het gemeenschapscentrum overdekken we het podium zodat dit meer kan gebruikt worden.
  • De omgeving rond het GC kan groener en toegankelijker. We zorgen voor een betere doorstroming op de parking en creëren tegelijk extra parking voor auto’s en fietsen.
  • Om het gebouw energiezuiniger te maken zal het dak geïsoleerd worden.
  • Aanvullend zal ook andere gemeentelijke infrastructuur (Ahoy) voor cultuur ingezet worden.

 

 

Erfgoed

N-VA is dé partij die roerend en onroerend erfgoed wil beschermen. Vorig jaar resulteerde dat in een subsidie waarmee we onze Vlemincktoren deels kunnen financieren. Maar buiten het willen behouden van de typische gebouwen, wil N-VA ook op grotere schaal kijken. Concreet willen we dat zo aanpakken:

  • Via de intergemeentelijke vereniging voor erfgoed en samen met de plaatselijke heemkundige kring werken we aan een inventaris onroerend erfgoed. Op deze lijst zullen we de gebouwen noteren die waardevol zijn voor onze gemeente en die moeten beschermd worden.
  • Omdat ook roerende zaken erfgoed kunnen zijn (zoals de Mezevangers, de Sint-Sebastiaansgilde, de duivenbond enz), ijveren we voor subsidies om een intergemeentelijke samenwerking op poten te zetten. Haar taak is het om dergelijke tradities te inventariseren en te beschermen.

 

 

 

Veiligheid

Veiligheid is een basisrecht, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de politie. Een GAS-ambtenaar vult de taken aan door in te spelen op handhaving. Lokale initiatieven maken het verhaal compleet.

  • Het is onze wens om te blijven investeren in professioneel en correct onthaal op het politiekantoor. We brengen de politie en de wijkagenten tot bij de bevolking en op straat.  
  • Voor heel wat verkeersfeiten en overlast  kan een gasambtenaar een goede aanvulling op de politiediensten zijn.
  • We bekijken hoe we de burger nog dichter bij de politiewerking kunnen betrekken. Onder andere door te blijven Investeren in burgerparticipatie door de werking van de BIN’s en de
  • We hebben speciale aandacht voor de  meest kwetsbare bevolkingsgroepen (senioren, sociaal zwakkeren…). Voor hen verlagen we de drempel om naar de politie te stappen door hen via de bevoegde diensten te informeren en begeleiden.
  • Aangezien onze gemeente heel wat belangrijke verkeersaders en invalswegen telt, kopen we camera’s voor nummerplaatherkenning (ANPR camera’s) aan. 
  • Verhoogde inspanningen op vlak van preventie.

Senioren

Steeds meer inwoners in Wijnegem zijn ouder dan 55. Het beleid moet dan ook specifiek aandacht hebben voor deze leeftijdscategorie.

  • Het openbaar domein rusten we verder uit met elementen die het een oudere comfortabeler maken. Zo zetten we onder andere meer zitbanken in de dorpskern en in de buurt van de bejaardentehuizen, zodat zij die onderweg al eens een rustpauze nodig hebben toch nog een redelijke afstand kunnen wandelen. We ijveren ook voor een bijkomende bushalte halverwege het Marktplein en de terminus van de tram.
  • We zetten in op een sociaal netwerk. Via Vlas stimuleren we leeftijdsoverschrijdende activiteiten, zodat senioren met alle leeftijdsgroepen samen vrijetijdsbeleving hebben.
  • We breiden het sportaanbod uit met de aanleg van een minigolfbaan bij ‘t Gasthuis of aan Rustenborg.
  • Een ombudsman voor senioren helpt bij kleine problemen.

 

 

Ruimtelijke ordening

Op het vlak van ruimtelijke ordening is er de laatste jaren in Vlaanderen een hele omwenteling gebeurd. Onbebouwde percelen worden beschermd, stadsgebied wordt verdicht. Dit heeft voor onze gemeente de volgende consequenties: 

  • Tot aan het kanaal is onze gemeente stadsgebied. In dat gebied wordt er principieel “verdicht”. De ruimte die er open blijft, maken we groen.
  • Alleen aan de invalswegen mogen eengezinswoningen vervangen worden door appartementen. Hoogbouw wensen we in Wijnegem niet.
  • Voor grote open gebieden (het vroegere woonuitbreidingsgebied aan Ertbrugge) maken we een masterplan of een RUP op om een visie te ontwikkelen die een combinatie mogelijk maakt van wonen, groen en eventueel beperkt handel. Voor Zevenbunder kiezen we ervoor de stijl van de woonwijk te behouden, zonder appartementen.
  • We hanteren strengere normen voor geluidsisolatie bij nieuwbouw.
  • In samenwerking met de provincie creëren we een groene gordel in Wijnegem waarmee we groene ruimtes met mekaar verbinden zodat het aangenaam wandelen en fietsen is in de voorkempen.

Financiën

  • We behouden het evenwicht tussen investeren en besparen.
  • We laten het tarief van de opcentiemen van de onroerende voorheffing terug dalen.
  • Projecten die duurder uitvallen dan verwacht compenseren we door elders een budget te verlagen of een project uit te stellen. We vergeten ook niet de kosten van de exploitatie mee in rekening te nemen. 
  • We voorzien een “burgerbudget” van 20.000 euro waarvoor de Wijnegemnaar zelf een project kan indienen voor zijn straat. Wat zou jij doen als  je even burgemeester was? Het beste idee krijgt het budget en mag het samen met de buren uitvoeren. 
  • We respecteren bepaalde principes. Om die te laten naleven vinden we bepaalde belastingen en retributies verantwoord. De vervuiler betaalt. Wie overlast veroorzaakt, krijgt een gasboete.
  • We zoeken bij de dienst financiën een subsidieverantwoordelijke. Bij elke investering en project wordt er nagegaan of er op provinciaal, Vlaams, nationaal of Europees niveau subsidies voorhanden zijn. 
  • Een grote hap uit het gemeentelijk budget gaat naar personeel. Door het samenvoegen van OCMW en gemeente is er al een grote stap naar rationalisering gezet. Maar om een goede dienstverlening te kunnen garanderen, zal er extra personeel moeten aangeworven worden.  We investeren in een systeem voor aanwerving, begeleiding en beoordeling van elk personeelslid en zorgen voor voldoende opleiding. Klantvriendelijkheid staat voorop.
  • Naar aanleiding van het samengaan van gemeente en OCMW voorzien we een budget voor een nieuwe huisstijl die over de hele gemeente zal uitgerold worden. Zo vernieuwen we ook onze website en de Info Wijnegem.

Lokale economie

Bij lokale economie denken we natuurlijk in de eerste plaats aan de middenstand en de horeca in onze kern. We hebben al heel wat bereikt voor de handelskern, maar het werk is niet gedaan. Kernversterking blijft dus ook de komende jaren belangrijk. Onze concrete voorstellen zijn de volgende:

  • Om de middenstand bereikbaar te houden blijven we pleiten voor een aparte auto- en fietsersbrug. Wel richten we onze straten zo in dat zwaar verkeer langs de Houtlaan wordt gestuurd. We maken de Turnhoutsebaan gezelliger voor wie winkelt en woont in de kern.
  • We blijven inzetten op het winkelaanbod in de kern. Maar winkels moeten beleverd worden. Om het een met het andere te verzoenen moeten we een goede harmonie zoeken tussen een goed werkende winkel en een veilige omgeving. We bekijken hierbij waar we laad- en loszones kunnen invoeren.
  • De raad voor lokale economie heeft zich de voorbije jaren verankerd tussen de ondernemers.  We ijveren voor een voorbestaan van deze raad en beschouwen de raad als een vaste gesprekspartner bij grote dossiers in de gemeente. Bij grote projecten is het immers noodzakelijk  telkens vooraf de stem van de ondernemers te laten horen.
  • We ijveren ervoor om de communicatie met de ondernemers zoveel mogelijk digitaal te laten verlopen. Wie een zaak heeft, kan vaak niet of beperkt op het gemeentehuis geraken. Een digitaal ondernemersloket waar ondernemers snel en eenvoudig aanvragen kunnen indienen, kan hieraan tegemoet komen.
  • We steunen initiatieven, o.a. van andere overheden, die de ondernemers en meer specifiek de horeca willen in de kijker zetten zoals de week van de smaak en de eindejaarsspaaractie. Om initiatieven te steunen die zaken toegankelijker en kindvriendelijker maken, roepen we een gemeentelijke premie in het leven.    
  • Naar analogie van de ijsbar stimuleren we ook de volgende jaren de uitbating van een pop-up op ons Marktplein.

Sport

Voor een gezond leven is sport belangrijk. We willen daarvoor extra inzetten op het  verbeteren van de infrastructuur zodat elke sport comfortabel kan uitgeoefend worden. 

  • Om de kostprijs per inwoner draagbaar te maken staan wij voor een samenwerking met de buurgemeenten en wensen wij een intercommunaal zwembad te bouwen onder de vorm van een Autonoom gemeentebedrijf in Wijnegem.
  • N-VA Wijnegem wil een loopparcours uitbouwen, bij voorkeur over een afstand van 5 km.
  • De fitometer in het park steken we in een nieuw jasje, zowel de toestellen als de borden, zodat het een nieuwe uitdaging wordt voor de wandelaars .
  • Op de site “De Leeuw” maken we plaats voor een beachvolleybalveld.
  • We ondersteunen de schaaksport met een reuzen schaakbord op het Marktplein.

Mobiliteit en milieu

  • Fiets- en voetpaden moeten er te allen tijden goed bijliggen. Op regelmatige basis hernieuwen we de voetpaden. Na werken maken we de  nutsmaatschappijen er extra attent op dat ze het openbaar domein veilig achterlaten.
  • N-VA Wijnegem vindt het belangrijk dat je je in Wijnegem kan verplaatsen met elk vervoersmiddel. Ook de auto heeft zijn plek. Daarom voorzien we ook enkele extra parkeerplaatsen en zorgen we voor een vlotte doorstroming in de straten.  
  • Door de inrichting van schoolstraten, een netwerk van fietsstraten en de ontwikkeling van een fietskaart  of app met veilige fietsroutes zorgen we voor een veilige weg naar school. Waar mogelijk werken we hiervoor samen met onze buurgemeenten.
  • Om de band met het water aan te halen leggen we tussen de twee bruggen aan het kanaal een mooie promenade aan.
  • We zetten in op sensibilisering over groen en afval via schoolprojecten en gemeentelijke communicatie.
  • We vragen jeugdbewegingen of ze om de zoveel tijd blikjes en vuil willen opruimen langs de straten met als tegenprestatie een beloning.
  • Waar sensibilisering faalt, stellen we een gasambtenaar aan om overtreders gepast aan te pakken.
  • We wensen de aanplanting van een bos met wandelpaden op het perceel over het shoppingcentrum. We zijn het idee van de aaneenschakeling van diverse groenzones over de gemeentegrenzen heen zeer genegen.  
  • We merken dat vele burgers problemen hebben met gezonde bomen die te groot worden of hinder veroorzaken en die op dit moment moeten blijven staan. Wij pleiten  voor een rationele benadering en werken een visie uit waarin omschreven wordt welke boom op welke plek past.
  • We maken onze gemeentelijke gebouwen energiezuinig. Waar mogelijk leggen we zonnepanelen op onze openbare gebouwen.

 

 

Armoedebestrijding

Een job biedt nog steeds de beste garantie tegen armoede. We zetten dan ook sterk in op activering van alle Wijnegemnaren.

  • Samen met de VDAB creëren we tewerkstellingskansen voor mensen die reeds op een grotere afstand van de arbeidsmarkt staan. 
  • Tegenover het recht om een uitkering te ontvangen bestaat ook de plicht om actief werk te zoeken. Vanuit het sociaal huis ondersteunen we de werkzoekende met de nodige opleidingen en trajecten.
  • Alle evenementen en initiatieven die er georganiseerd worden in Wijnegem houden we zo laagdrempelig mogelijk zodat iedereen kan deelnemen. Dit doen we door democratische prijzen te hanteren.