U bent hier
Oorlogsgedenktekens voortaan 'beschermd'
'Oorlogsmonumenten herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen, maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente en hun vele burgers werden getroffen', licht minister Bourgeois toe. De selectie van gedenktekens - negentien in totaal voor de provincie Antwerpen - gebeurde op basis van hun artistieke, historische en/of sociaalculturele waarde.
Het gedenkteken van Wijnegem zit in de pas goedgekeurde selectie. 'Het strijdhaftige monument van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog in Wijnegem werd in 1921 gebouwd naar een ontwerp van Floris de Cuyper', weet kenner Paul Van Dael, die tot voor kort op de technische dienst werkte. 'De gronden, die nodig waren voor het oprichten van het beeld, werden afgestaan door de familie Mols, destijds eigenaar van de villa en het huidige park Wijnegemhof. Het monument bevindt zich aan de Turnhoutsebaan naast Taverne De Swaen en tegenover het kerkhof en de restanten van de afgebroken kerk.'
De Antwerpse beeldhouwer Floris de Cuyper (1875-1965), rond wie in 1975 in Mortsel een huldetentoonstelling werd georganiseerd, heeft heel wat oorlogsmonumenten op zijn palmares. Naast Wijnegem voorzag hij ook Mol (1920), Turnhout (1922), Mortsel (1925) en Duffel (1925) van een gedenkteken.
Nog een aantal andere oorlogsgedenktekens in de regio zullen straks eveneens beschermd worden als monument. Voor de stad Antwerpen gaat het om het monument ter herdenking van het 7de linieregiment nabij de voormalige stallingen van kasteel Vogelzang aan de Gerard Le Grellelaan 5-7, het monument aan de Koninklijkelaan/Elisabethlaan in Berchem,dat aan de Elisabethlaan in Berchemhet gedenkteken op de begraafplaats Silsburg in Deurne, dat aan de Hooftvunderlei in Deurne (1924, F. Jochems) en het monument aan de Van Heybeeckstraat in Merksem.
Ook de monumenten in Brasschaat op het Dr. Roosensplein en in Mortsel aan de Liersesteenweg zijn op weg naar definitieve bescherming.