Het Europees Parlement zet nationale arbeidsregelingen en collectieve arbeidsovereenkomsten op de tocht

Op 15 november 2018
Foto: medewerkers van Europees parlement beklinken een zaak

Het Europees Parlement heeft vandaag beslist het mandaat goed te keuren voor verdere onderhandelingen met de Raad over een Europese richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

 

Europees Parlementslid Helga Stevens: “Dit is een zeer spijtige zaak aangezien de huidige tekst werknemer noch werkgever ten goede komt. Doordat de EU zich in de plaats van de lidstaten wil stellen, komen nationale beschermingsregels in het gedrang. Voor de werkgever komen er dan weer een hoop administratieve verplichtingen en kosten bij waarvan het nut in vraag kan worden gesteld.”

 

Stevens betreurt in het bijzonder de buitensporige informatieverplichtingen die aan de werkgever worden opgelegd. “Wat in wettelijke regelingen en CAO’s is vastgelegd, zou toch niet meer in de individuele arbeidsovereenkomst moeten worden opgenomen. Europa creëert hier volgens mij veel lasten maar slechts weinig baten. Bovendien meen ik dat overheden hun informatieplicht niet op de werkgever moeten afschuiven.” Stevens vindt het verder onredelijk dat in geval van ontslag de bewijslast volledig bij de werkgever komt te liggen wanneer een werknemer meent ontslagen te zijn omdat hij zijn rechten uit de richtlijn uitoefende.

 

Ook de overdreven ruime, Europese definitie van ‘werknemer’ is problematisch: “De definitie is zo ruim dat zelfs zelfstandigen eronder kunnen vallen. Dit wringt duidelijk met de nationale definities, en maakt de regels verwarrend en onzeker. Bovendien kan deze Europese definitie invloed uitoefenen op andere domeinen, zoals de sociale zekerheidsregelingen van de lidstaten. Europa gaat hier duidelijk zijn bevoegdheidsboekje te buiten”, aldus Helga Stevens.

 

De N-VA is absoluut voorstander van een goede, elementaire bescherming voor elke werknemer. Nieuwe vormen van werk zoals gelegenheidscontracten of contracten op afroep brengen, naast hun voordelen, op dit vlak ook uitdagingen met zich mee. “Het is de taak én bevoegdheid van de lidstaten om hierin hun verantwoordelijkheid op te nemen. De EU wil echter een knellend keurslijf opdringen, waardoor lidstaten niet langer rekening kunnen houden met de noden van de eigen arbeidsmarkt. Goede nationale regelingen, collectieve overeenkomsten en tradities komen daardoor onder druk te staan, en dat valt ten zeerste te betreuren”, aldus Stevens.

 

Met de goedkeuring van deze tekst heeft het Europees Parlement zijn positie bepaald. Het is nu uitkijken wat de onderhandelingen met de Raad zullen brengen. De N-VA hoopt vurig dat de lidstaten de situatie nog enigszins zullen kunnen rechttrekken, in het belang van werkgevers én werknemers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is